miercuri, 10 februarie 2010

Bayadera

Mda....se para ca luna asta va fi luna in care ma voi culturaliza.
Vinerea trecuta ...inainte sa ajung la patinoar...mi-a venit o pofta nebuna sa merg la teatru sau la...balet. Asa ca am deschis repede o pagina de internet si am dat "search".
Prin urmare...ce era la teatru nu m-a convins sa aleg ceva...asa ca am dat la programul de spectacol al Operei Nationale...si acolo spre placuta mea surpriza...urma sa fie un spectacol pe care vroiam mai de mult sa il vad...si anume....spectacolul de balet...Baiadera! Am sunat..sa intreb daca mai sunt bilete....evident ca ma asteptam sa nu mai fie...dar ...alta surpriza....mi-au spus ca mai sunt bilete. Asa ca dupa work am pornit catre Opera pentru a cumpara biletele pentu spectacolul de duminica...7 feb. Desi au costat destui bani...m-am bucurat enorm ca am reusit si m-am ambitionat si m-am hotarat sa ma duc!
Desi ningea duminica si zapada facuse din tot Bucurestiul un loc de innotat in puf alb si rece...tot nu am renuntat si am ajuns la spectacol.
Mi-a placut ... mi-a placut scenografia, mi-au placut costumele....care au fost colorate si chiar m-am bucurat...am facut o alegere buna, vroiam ceva care sa ma binedispuna si asta am ales.

Rezumatul: BAIADERA [balet in 2 acte (4 tablouri)de Ludwig Minkus]

Actul I. Tabloul 1. Războinicul Solor pleacă la vânătoare în pădurea sacră. Marele Brahman o cheamă pe baiadera Nikia să-şi prezinte dansurile rituale. Vrăjit de frumuseţea ei, îi destăinuie dragostea sa, dar este respins. După festivitate, Solor se întâlneşte în ascuns cu Nikia şi îşi jură credinţă. Sunt urmăriţi însă fără ştirea lor de către Brahman.

Tabloul 2. La palat, Rajahul plănuieşte să o căsătorească pe fiica sa Gamzatti cu Solor. Războinicul încearcă să refuze onoarea, dar Rajahul stabileşte căsătoria peste trei zile. Gamzatti aude cum Marele Brahman îi destăinuie Rajahului cele văzute, din dorinţa de a rupe jurămintele de dragoste dintre Solor şi baiaderă. Infuriat, Rajahul îl dă afară pe Brahman şi pleacă îngândurat.

Gamzatti o cheamă pe Nikia la palat şi îi cere să renunţe la Solor. Aceasta refuză, aruncându-i la picioare bijuteriile oferite. Confruntarea devine tot mai aprigă. Chemat de către slujnică, Rajahul intră chiar în momentul când Nikia o ameninţă pe Gamzatti cu un pumnal, interpunându-se între cele două rivale. Soarta baiaderei este pecetluită...

Tabloul 3. Cu ocazia căsătoriei lui Gamzatti cu Solor, are loc o procesiune în faţa templului. Cand apare Nikia, slujnica îi oferă un coş cu flori, iar dansul ei vorbeşte clar despre dragostea sa pentru Solor. Din coş iese un şarpe veninos care o muşcă. Brahmanul îi propune un antidot, dar Nikia refuză, preferând moartea, spre bucuria Rajahului şi a lui Gamzatti.

Actul II. In camera sa de la palat, Solor fumează opiu, încercând să-şi găsească liniştea. Prin fum îi apar umbrele Nikiei şi ale celorlalte baiadere, care coboară de pe ziduri. După ce aburii visului se risipesc, Solor încearcă să le prindă din nou apucând capătul eşarfei aruncate de Nikia. Trage de acesta, dar palatul se prăbuşeşte peste el, ducându-l în lumea umbrelor...

http://my.operanb.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NEW ENTRY

Hello!
Ma gandeam ca aici pot sa imi scriu ideile si sa le impartasesc cu alti doritori :)
Voi incerca sa ma descurc cat de bine pot...desi sunt noua in acest domeniu sper sa nu dau prea tare gres! :))